Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Výsledky ČPV

Kalendář
<< Prosinec 2017 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Komentáře
Novinky:
Nejsou žádné komentáře
k dispozici
Články:
Nejsou žádné komentáře
k dispozici

Nebezpečné jezy

nebezpečnéjezy.cz

Počítadlo

Počítadlo od 1.6.2010:

TOPlist

Historie Kotvy
Splutí Klabavy - pro někoho i bez Klabavy





Datum: 15.9.2014
Účastnící: Čert, Kašpy, Vlčice a Pajda s Majdou

Vodní stav : LG Nová Huť cca 130cm = asi 18 m3/s
Tok : Klabava
Úsek : přítok do Ejpovického lomu ř.km 12.7 - most ve Chrástu ř.km 4,1
Obtížnost : dle kilometráže WW I
Subjektivní pocity: příjemné počasí, skvělá nálada, krátké svezení a silný zážitek

Bylo obyčejné pracovní dopoledne, když v tom nečekaně zavolal Čert, zda se nepřipojím k rychlé vodácké akci "Splutí Klabavy". Po zjištění možností uvolnit se dříve z práce, jsem potvrdil svoji účast a bez teoretické přípravy vyrazil směr Chrást. Před 16.00 hod. jsem se s Čertem potkal v Chrástu, zaparkovali jsme Čertovo wagen a obratem jsme vyjeli k Ejpovickému lomu.
Na místě Čert zjišťuje, že zapomněl v autě šprajdu, půjčuji mu klíče od auta a sám s nadšením běžím k vodě. Nedbale nahlížím do třetího stupně, kde vidím rychlou vodu a vlnu, pod kterou jezdí Kašpy. Po nasednutí na vodu jsem až překvapen, jak se nad stupněm točí voda, ale to už jedu v hlavní proudnici a najíždím do středu stupně. Po najetí na kámen po pravé straně usuzuji, že najetí nebylo správné a stopa, kterou jsem najel, byla spíše zleva doprava. Vylehávám, ale ve spodní vlně to již neudržím, padám a prvně zvedám. Zastavuji u břehu a zdravím Vlčici s Kašparem. Kašpar mi opakovaně ukazuje průjezd vlnou, než se sám odvážím do ní vjet. Po najetí do vlny a provedení dalšího eskymáckého obratu se mi jízda začíná líbit a doslova si ji užívám.... Po chvilce ježdění si s Kašparem vytahujeme lodě nad první stupeň a čistě sjíždíme dolu. Zastavuji u břehu a odpočívám, mezi tím přijíždí Čert a střídá nás na vlně. Rozhoduji se, že si ještě naposledy najedu do vlny a po té asi již vyrazíme. Bohužel při nájezdu do vlny padám, zvedám a nechtěně najíždím na betonový panel za vlnou........opět padám, ale tentokrát do díry mezi kameny a zbytky panelu, kde se mi zachytilo pádlo. Po setině sekundy přetahování se o pádlo to vzdávám, ihned opouštím loď a krysím. Zjišťuji, že mám odřené prsty na levé ruce, bez části nehtu na malíčku. Kluci se pokusili nalézt pádlo v okolí panelu (za což jim ještě jednou moc děkuji), ale marně. Rovněž děkuji Vlčici za pomoc s ošetřením. Pádlo se našlo zlomené o něco později dále na klidné hladině. Dále jsem fungoval jen jako pozemní spojka a samofelčar ;-)









Moje postřehy a poučení:
• Nikdy není dobré přemýšlet, nebo dokonce mluvit o tom, že jsem dlouho neeskymoval, nebo dokonce neplaval ! :-))))
• Vždy je dobré teoreticky se připravit (podívat se do kilometráže, do databáze nebezpečných jezů, diskuzí, případně projít si fotky vodních děl např. na Googlu, aj.) V našem případě jsme měli znalého člena skupiny, ale není od věci vědět a znát.
• Vždy je nutné pečlivě si prohlídnout nebezpečná místa ze břehu (případně neváhat místa, na která se necítíme, obnést)!
• Vyplatí se mít ve skupině lékárnu a házečky (dobré by bylo mít příště i náhradní pádlo).

Zapsali: Pajda s Majdou

Kašpárkovo fotky jsou k vidění zde (G+).






PS1 od Klasika: Dodám trochu historie. Ejpovické jezero je zatopený lom (těžila se hrudka, tj. nekvalitní železná ruda - ekonomický nesmyl).



Link na obecní stránky


V době těžby tekla Klabava tunely (dva mohutné tubusy - jedno z významných vodohospodářských děl, které si jako celý ten těžební nesmysl mohl dovolit jen bolševík), které se nachází kousek vedle Pajdových "šluchtů".




Po ukončení těžby byl vybetonován široký skluz, který přiváděl Klabavu do zatopeného dolu - jezera. Tubusy byly od řeky odděleny valem. To vše vzala povodeň v srpnu 2002. Bohužel jsem nikde nenašel foto původního skluzu. To o co se naboural Pajda je zbytek skluzu.

To nové nad tím, o co se naštěstí nikdo z nich nanaboural je dílo co vyrobilo Povodí v roce 2002-2003. Je to jako s každým dílem člověka, voda je silnější a postupně tomu dává na frak. Beton nebeton. Proto se dole objevují kusy betonu a časem tam budou i kusy skluzů. Šutry ve skluzech jsou ostré a nepřirozených polohách, takže potenciálně nebezpečnější, než normálně uložené šutry jako třeba na Čerťácích. Udělat si čárku za sjetí ano, ale vyhledávat takové místo je nesmysl. Jsem rád, že úraz je pouze takto banální. Pádlo vem čert.

Ahoj Klasik


























PS2 od Klasika: Z lokality. V jezeře bývala potápěčská kabina.


Krásný popis jako to s ní bylo je zde. citát z článku : "Jednou kamarád byl v Ejpovicích u vody s manželkou, která byla v sedmém měsíci. O existenci kabiny nevěděla. On se potápěl jen tak na nádech a když viděl, že v kabině jsou potápěči, zaplaval dovnitř. Jenže se s nimi zakecal a když o půl hodiny později v pořádku vyplaval, manželka už organizovala záchrannou akci. Málem z toho předčasně porodila, půl hodiny na nádech se jí zdálo moc." Takže dámy, buďte rády, že máte nás a ne potápěče.

Komentáře
1 | Klasik dne 22.09.2014 02:46:03
Zapráskanej google. To, že nejsou fotky vidět jsem zjistil až večer v neděli. Opravím to zítra. Všechny fotky jsou vidět na linku na Kašpyho G+, který je nad první suchou fotkou.
HG Sport