Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Výsledky ČPV

Kalendář
<< Březen 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Komentáře
Novinky:
Nejsou žádné komentáře
k dispozici
Články:
Nejsou žádné komentáře
k dispozici

Nebezpečné jezy

nebezpečnéjezy.cz

Počítadlo

Počítadlo od 1.6.2010:

TOPlist

Historie Kotvy
Tajná výprava - 8.12.2012
Účastníci: Medvěd, Mour, Grande Paolo, Bodlina, Martani, Poděs, Kody, Davoš, Mourek, Kníže, Ježek, Želva, Martík, Viky, Kuliočko a Jirka s Luckou a Markem.

V sobotu 8.12.2012 jsme se na naplánovanou tajnou výpravu sešli u Kalikovského mlýna. Odtud jsme šli po kilometrovce do ZOO. V ZOO jsme šli na Lüftnerovu chatu a cestou jsme se kochali zvířaty. Prošli jsme si také novou expozici vojenský bunkr. Na Lüftnerově chatě jsme si dali čaj a svačinu, pak jsme si prohlédli expozici Česká řeka. Z ní jsme pokračovali k hlavnímu vchodu, kde na nás čekal průvodce - čert, se kterým jsme si prošli spodní část ZOO. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informaci. Prohlídka skončila u tygrů ussurijských. Pak jsme šli přes hroší pavilon k hlavnímu vchodu a po kilometrovce zase k autům.
Zapsal Jirka

V sobotu jsme se sešli u Kalikováku v deset hodin. Výprava byla opravdu tajná ,protože skoro nikdo nevěděl, kam se půjde. Ježek doma žadonila o podrobnosti výpravy, ale nic ze mě nevymámila. Strašně chtěla jít ještě tenhle rok do ZOO a tak byla nadšená touto výpravou. Do ZOO jsme došli po kilometrovce. Sice byla zima, ale sluníčko svítilo a tak nám to ani nepřišlo.Prohlédli jsme si ZOO a zároveň děti vyplňovaly kvíz, který připravila Viki. Musím jí pochválit, protože si s tím dala opravdu práci.
V jednu hodinu jsme se měli sejít u hlavního vstupu s průvodcem.....no stál tam fešnej čert s pytlem přes rameno a brej:" blblbl, já vás budu provázet. " Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací ......a tak předkládám pár, co si pamatuji:
Zoologická zahrada byla založena původně v Doudlevcích a to roku 1926. Celý název je Zoologická a botanická zahrada Plzeň a v jejím znaku je zeleno-červený plameňák. Rozloha zahrady je 21 hektarů a má něco kolem 7tisíc zvířat. Chodím už sem řadu let a každoročně obdivuji, co nového přibylo. Moc se mi tu líbí.....letos jsem si to opravdu užila.
Všichni se zastavili u tučnáků Humboltových, kde se narodilo letos 7 mláďat a pět je ještě ve vajíčku a vylezou z nory o vánocích. Davošek mlsně koukal na plavající tučňáky a nejraději by k nim skočil do té špinavé vody.
Určitě všem utkvěli v paměti pářící se lvi. Ano, náš staroušek byl vyměněn do jiné ZOO a my získali statného, zdravého samce, a tak zahrada doufá v přírůstek. O lvech jsme se dozvěděli také pár zajímavých informací - žijí ve smečkách, vždy jeden lev s více lvicemi a mláďaty. Pokud jiný lev přemůže vůdce smečky, tak zpravidla zabije všechna lvíčata a pořídí si svoje vlastní. Loví lvice a to ve smečkách a skáčou na kořist a snaží se jí prokousnout krční tepnu. První žere vždy lev, který pak chrání smečku.
Překrásné byly žirafy, tedy 3 žirafí kluci, s dlouhými krky i jazyky. Žirafa skoro nespí, jen asi 40 minut denně a to ve stoje. Porod je také velmi rizikový, protože každé žirafátko je vlastně od narození praštěné, když žuchne na zem ze 2 metrů. I pití je pro žirafu velmi nebezpečné, musí se hodně rozkročit, ohnout dlouhatánský krk.
Krásní byli i nosorožci. Kluk Bambu, který se neustále rochnil ve vodě a díky plynnatosti si užíval bublinkové koupele a nosorožčí slečna Majulena, která zase v nestřeženém okamžiku vykonala svou "malou" potřebu a způsobila pěknou potopu. Nosorožci mají velmi citlivou kůži, proto se rádi koupou.
No a co nás určitě zaujalo byli tygři usurijští. Tygří mamka a její dva kluci Cicero a Cesar. No pravda, už to nejsou malá roztomilá a přítulná koťátka, ale hrají si ještě velmi rádi. Jeden z tygrů dokonce laškoval s našimi Kotváky za sklem, zřejmě si chtěl dávat pac. Jinak tygři velmi rádi plavou a v naší ZOO jsou chováni tzv. polodivokým způsobem, to znamená, že ošetřovatel nesmí tygra pohladit ani jako roztomilé mláďátko. Jo tygra za kánoi.....a to by byl fofr, to by každý pádloval.
Na světě je spoustu ohrožených živočichů a za našeho života pěkných pár přibude ,a přibudou bohužel i ti, kteří úplně vyhynou. Naučme se proto chránit krásnou přírodu a mysleme i na budoucí generace. Každý živočich (i ten sebeodpornější) má v tomto světě své místo a poslání. Doufám, že si z téhle tajné výpravy nejenom já, ale i vy ostatní, odnášíme zajímavé informace a poučení........mně se tenhle den prostě líbil.
Zapsala Bodlina

Fotogalerie -
HG Sport